Radiologie

Radiologie dentară retroalveolară

În clinica noastră se pot efectua radiografii dentare. Acum peste zece ani, când am deschis primul cabinet dentar, unul dintre scopurile noastre a fost să reușim, în timp, să funcționăm autonom și independent. Astfel, pe lângă propriul laborator dentar, am achiziționat în 2018 un aparat performant de radiologie dentară retroalveolară, de la firma KAVO.

Ne dorim ca pacienții noștri să câștige timp și să își efectueze eventualele examinări radiologice direct în cabinet la noi, fără a depinde de programul altor centre radiologice din oraș.

Nu. Radiografiile dentare, mai ales cele retroalveolare efectuate în clinica noastră, nu radiază aproape deloc și nu sunt nocive. Ca să ne facem o idee, doza fatală de radiații pentru un om într-un an este de 8Sv. Un CT toracic ne radiază cu 7mSv, un CT cranian cu 2mSv, o mamogramă 400µSv, iar o radiografie dentară 5µSv. Ar fi astfel nevoie de peste 1.6 milioane de radiografii dentare retroalveolare pe an ca sa se atingă o doză fatală de radiații.

– radiografiile retroalveolare sunt radiografii magnificate efectuate grupurilor de 2-3 dinți. O variație a radiografiei retroalveolare este radiografia bitewing, care conturează și evidențiază specific leziunile prezente la nivelul coroanelor dentare.
– radiografiile panoramice sunt radiografii mari, imagini în mărime naturală cu arcadele dentare întregi. Pe ele se poate privi în ansamblu cazul unui pacient, precum și a se observa înălțimea procesului alveolar sau relația dinților cu sinusurile maxilare / canalul mandibular.
– CT-ul (computer tomograf) este o investigație complementară laborioasă, acest tip de radiografie dentară recomandându-se în general a fi efectuată înainte de intervenții chirurgicale complexe. Pe un CT se poate observa densitatea, grosimea și înălțimea osoasă, precum și efectua măsurători detaliate ale diferitelor relații anatomice din sfera oro-maxilofacială (ex. raporturile dinților unii față de alții, cu sinusurile sau ramurile nervoase, etc.)

Avantaje

De ce să ne alegi

Dispunem de un aparat de radiologie dentară performant, iar radiografiile dentare sunt efectuate în clinica noastră de medici specialiști în acest domeniu. De asemenea, pacienții clinicii noastre câștigă mult timp și le este mult mai comod să își efectueze investigațiile radiologice necesare direct la noi în cabinet.

Programează-te