Stomatologie Generală
Găsiți mai jos descrierea serviciilor și întrebări frecvente legate de acestea.
Odontologie
Tratamente incluse în această ramură: obturații fotopolimerizabile, refacerea punctelor de contact, obturații autopolimerizabile
Tipuri de materiale de obturații:
- obturație cu ciment ionomer de sticlă (CIS) – Ketac Molar 3M, Fuji IX GC
- autopolimerizabil
- obturație cu compozit fotopolimerizabil – Gradia GC, CeramX Dentsply Sirona, FillTek 3M, GrandioSO Voco, Mosaic
Tipuri de obturații, după criteriile lui Black:
- Cavități simple clasa I: cuprinde toate cavitățile fosetelor și fisurile suprafețelor ocluzale ale dinților posteriori, suprafața vestibulară și linguală a molarilor și suprafața palatinală a dinților anteriori;
- Cavități clasa II: toate cavitățile suprafețelor proximale ale molarilor și premolarilor (suprafața ocluzală este implicată cu una sau două suprafețe proximale ale oricărui dinte posterior);
- Cavități clasa III: toate cavitățile suprafețelor proximale ale dințillor anteriori (incisivi și canini) ce nu implică îndepărtarea și restaurarea unghiului incizal;
- Cavități clasa IV: toate cavitățile suprafețelor proximale ale dinților anteriori (incisivi și canini) ce implică îndepărtarea și restaurarea unghiului incizal;
- Cavități clasa V: toate cavitățile ce evoluează în zona treimii cervicale pe fețele vestibulare și orale ale tuturor dinților – inclusiv cavități situate pe cingulum;
- Cavități clasa VI: leziuni carioase care inițial nu au fost incluse în clasificarea Black. Se întâlnesc la nivelul marginilor incizale și vârfurilor cuspidiene sau a oricărei suprafețe expusă curățirii și autocurățirii. De obicei debutează la nivelul unui defect de formare sau de origine traumatică.
Întrebări frecvente
De cele mai multe ori, da. Indicațiile de după procedură depind de materialele folosite, însă majoritatea compozitelor permit pacienților să mănânce imediat după vizita la dentist, cu recomandarea de a se evita alimentele intens pigmentate pentru câteva ore (e.g. cafea, sfeclă roșie, etc.)
Prevenție
Tratamente: igienizări profesionale, ce includ: detartraje cu ultrasunete și/sau manuale, după caz, periaje profesionale, air flow, fluorizări locale sau generale, evaluare a calității periajului individual cu revelatori de placă
Întrebări frecvente:
O dată la fiecare 4-6 luni. Frecvența recomandată a igienizărilor depinde foarte mult de la pacient la pacient. De exemplu, o salivă mai alcalină va determina formarea mai rapida a depozitelor de tartru pe suprafața dinților, astfel încât un detartraj poate fi recomandat chiar o dată la două luni.
Altor pacienți de exemplu, un detartraj o dată pe an le este suficient, saliva lor având un ph mai neutru sau acid. Medicul stomatolog, ulterior unei consultații, poate stabili cel mai corect frecvența necesară igienizărilor dentare profesionale.
Preferabil da. Detartrajul are scopul de a îndepărta depozitele de tartru, airflow-ul contribuie la menținerea sănătății gingiilor și parodonțiului și de îndepărtarea pigmentărilor cauzate de fumat, consumul regulat de cafea, etc., iar periajul are scopul de a polisha (lustrui). Aceste 3 manopere sunt de cele mai multe ori recomandate a fi efectuate împreună pentru a obține cele mai bune rezultate atât estetice, cât și funcționale.
Endodonție
Efectuăm tratamente endodontice clasice sau la microscop.
Orice tratament endodontic mecanic presupune realizarea unei pulpectomii în scopul păstrării dintelui în cavitatea bucală o perioadă cât mai îndelungată de timp.
Endondonție la microscop
Intervenția endodontică la microscop face, de cele mai multe ori, diferența între salvarea și extragerea unui dinte
Tratamentul endoodontic, și anume obturația de canal, este o manopera conservativă ce are ca scop păstrarea integră a cât mai mult din țesutul dentar natural. Lucrându-se în spații mici și greu accesibile, utilizarea lupelor și/sau a microscopului dentar crește rata de succes a intervenției.
Întrebări frecvente:
Tratamentele endodontice implică devitalizarea (“omorârea nervului”) unuia sau mai multor dinți. Această procedură se recomandă în cazul obturațiilor adânci, pulpitelor acute, infecțiilor sau chisturilor periapicale, rezecții apicale, traumatisme locale, necesitatea cimentării unui RCR/DCR, etc.
De cele mai multe ori, nu. Până la finalizarea tratamentului endodontic, materialele folosite pentru închiderea cavității vor fi provizorii, astfel că medicul vă va recomanda să nu mâncați 2-3 ore după vizita la dentist. Altfel, este foarte posibil ca materialul utilizat să se fractureze și/sau să cadă.
După finalizarea tratamentelor (1-2 săptămâni), dintele se va închide cu un material definitiv, iar mâncatul va fi permis, la fel ca în cazul obturațiilor fotopolimerizabile uzuale.
Protetică FIXĂ
Coroane și punți metalice sau metalo-ceramice, ori din acrilat, total sau parțial fizionomice, coroane total ceramice sau din zirconiu, inlay-uri, onlay-uri sau pinlay-uri ceramice sau metalice, restaurări protetice pe implanturi prin înfiletare sau cimentare, pe pivoți (RCR/DCR), coroane, punți și DCR din aur, grills.
Protetică MOBILĂ
Proteze scheletate, elastice, clasice totale din polyan, injectate, fluturași Kemeny.
Întrebări frecvente:
Un pivot (RCR/DCR) reprezintă un stift intraradicular, ceea ce presupune EXISTENȚA unei rădăcini dentare integre pe care acesta să fie inserat. Acesta poate fi din fibră de sticlă, prefabricat, sau metalic, din zirconiu sau aur, realizat de către tehnicianul dentar.
Un RCR/DCR 15 este indicat în cazul restaurării dinților fracturați sau devitali, dinților cu obturații voluminoase, pentru modificarea axului de inserție și a dimensiunii bontului coronar, etc.
Un implant dentar reprezintă un “șurub” din titan care se înfiletează în os, în locul unuia sau mai multor dinți restanți, fapt ce presupune LIPSA unei rădăcini dentare în zona de interes.
Practic, implantul dentar tine locul unei rădăcini neexistente. Ulterior, pe implant se cimentează restaurările protetice (coroane, punți, etc.).
O lucrare dentara total fizionomică presupune unul sau mai mulți dinți realizați din același material (de exemplu zirconiu, ceramică sau aur), deci atât scheletul, cât și coroanele dentare sunt fabricate din același bloc.
O lucrare parțial fizionomică presupune existența unui schelet metalic pe care se toarnă ceramica strict în zona vestibulara și parțial ocluzală a dinților (zona vizibilă, estetică), spatele coroanelor dentare fiind păstrat metalic.
O lucrare ceramică pe schelet metalic presupune turnarea unei baze din metal și îmbrăcarea ei totală în ceramică, atât pe partea vizibila a dinților, cât și pe zona palatinală/linguală a acestora.
Pedodonție
Sigilări dentare și orice altă manoperă uzuală efectuată adulților, o putem
efectua cu succes și copiilor
Întrebări frecvente:
Sigilarea dentară presupune acoperirea cu un material translucid a șanțurilor și fosetelor adânci de pe fața ocluzală a dinților permanenți abia erupți. Ea se recomandă a fi efectuată imediat ce dinții permanenți încep să apară în cavitatea orală, însă poate fi realizată cu succes și pe dinți deja erupți.
Dinții temporari se recomandă a fi tratați în aceeași măsură ca dinții permanenți. Dacă un dinte temporar are o carie profundă sau o infecție, patologia respectivă se poate transfera dintelui care urmează să erupă, compromițând astfel sănătatea și integritatea viitorului dinte permanent. Dinții de lapte se obturează de cele mai multe ori cu materiale speciale, diferite față de cele folosite pe dinții permanenți.
Parodontologie
Măsurători ale pungilor parodontale, detartraje cu ultrasunete, chiuretaje în
câmp deschis și tratamente locale, vaccinuri pentru stoparea evoluției parodontozei,
imobilizări dentare cu bare linguale.
Un tratament exclusiv prezent în clinica noastră este efectuarea unui vaccin homeopatic, importat direct de noi din Austria, pentru stoparea evoluției bolii parodontale, și chiar reducerea mobilității dinților parodontotici cu unul-două grade.
Întrebări frecvente:
Parodontoza este o boală cronică, progresivă — ceea ce înseamnă că evoluează încet, treptat, până la slăbirea completă a ligamentelor parodontale și căderea dinților.
Ea nu se vindecă, însă cu tratamentul potrivit evoluția ei poate fi mult încetinită sau chiar stopată. Cu igiena potrivită, debutul bolii poate fi prevenit sau cel puțin amânat.
Primele semne ale parodontozei sunt gingiile roșii, inflamate și sângerânde în timpul periajului dentar.
Avantaje
De ce să ne alegi
Avem o echipă numeroasă de medici cu experiență în tratamente dentare uzuale, iar orice caz, indiferent de complexitate, poate fi soluționat în cadrul clinicilor noastre.